e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

Novejši zapisi


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10030

Ferata na Boču
Kratka ferata na lepem štajerskem razglednem vrhu
France Sevšek
Vrh Boča s svojimi 978 metri višine obvladuje pokrajino med Sotlo in Dravinjo in je viden od daleč naokoli. Je najvišji vrh v Bočkem pogorju, ki geološko in geografsko predstavlja najvzhodnejši del Karavank. Te se nato nadaljujejo preko Donačke gore vse do Panonske nižine. Zaradi njegove izrazitosti ga pogosto ga imenujejo kar Štajerski Triglav. Po grebenu Boča teče razvodnica porečja Save in Drave. Reliefne oblike tega pogorja so vrhovi, grebeni in male ravnice brez pravih površinskih vodotokov, saj je svet pretežno kraški. Leta 1962 so na Boču postavili 20 metrov visok jeklen razgledni stolp in tako vrh "povišali" skoraj do tisoč metrov. Zaradi svoje prominentne lege ni čudno, da je na njegovem drugem vrhu oddajnik, ki je že od jugoslovanskih časov ograjeno vojaško območje.

Po mojem ne posebno uspešnem kolesarskem vzponu na Boč sva se z Darjo nanj peš vzpela še večkrat. Opazovala sva jesenske barve in nanj pobegnila z meglenega Pohorja. Mislim, da sva prehodila kar večino poti na vrh Boča. Pri tem sva srečala tudi kažipot proti ferati, oziroma "zahtevni plezalni poti", kakor so jo poimenovali. Na poti "čez Balunjačo" sva lani jeseni tudi videla vstop v ferato, a se je nisva lotila. In prav je bilo tako, saj s seboj nisva imela ustrezne feratne opreme, niti nisva poznala lastnosti te poti. Kasneje sva ugotovila, da je to ferato že leta 2014 opremilo Planinsko društvo Poljčane, baje uradno predvsem z namenom, da bi na njej lahko organizirali izobraževanja za planinske vodnike.

Jesenske barve na Boču
Jesenske barve na Boču
Pogled s stolpa jeseni
Pogled s stolpa jeseni

Kažipot jeseni 2019
Kažipot jeseni 2019
Zima brez snega (januar 2020)
Zima brez snega (januar 2020)


Letos v začetku junija pa sva se odločila, da si to ferato pobliže ogledava. Parkirala sva na večjem parkirišču v Zgornjih Poljčanah, na začetku ceste proti planinskem domu na Boču. Odločila sva se za bolj strmo pot preko Babe - kakor se imenuje izrazita skala ob poti, od koder se odpira lep pogled proti severu. Mimo koče sva nadaljevala pot preko travnika in levo po kolovozu. Ko se ta konča vodi dobro označena pot precej strmo navzgor skozi gozd.

Na razcepu poti "čez Balunjačo" in druge naravnost proti vrhu, tokrat ni bilo več smerne table za "zahtevno plezalno pot". Samo ugibam lahko, zakaj so jo odstranili. Morda je ta tabla v preteklosti marsikoga odvrnila od enostavne poti "cez Balunjačo" in najbrž tudi vzpodbudila kakšnega neizkušenega nadebudneža za vzpon po ferati brez ustrezne opreme.

Začetek ferate
Začetek ferate


Začetni del ferate
Začetni del ferate
Kratka, ampak zanimiva ferata
Kratka, ampak zanimiva ferata


Kakorkoli že, od križišča nadaljujeva pot kakšnih deset minut proti Balunjači, nakar prideva pod steno, kjer so na desni opazne prve skobe ferate. Tu sva se ustrezno opremila in se zagnala navzgor. Ferata se je izkazala za kar zahtevno, posebno ker je bila skala delno vlažna in zato drseča. Njeno težavnost bi ocenil kot C, mestoma tudi D. Razdalje med stopi so občasno kar velike, stena je delno rahlo previsna in plezanje zahteva nekaj moči v rokah. Žal pa je veselja po nekaj deset metrih konec. Znajdeva se v gozdu in na poti proti vrhu, ki po levi obide skale.

Nadaljujeva pod ograjenim vrhom z oddajnikom na glavni vrh Boča, kjer stoji razgledni stolp. Tudi tokrat sva z njega uživala v prostranem razgledu.

Pot sva nato nadaljevala po grebenu in desno navzdol po tako imenovani "senčni poti" do koče. Po okrepčilu naju je čakal le še približno polurni sestop do avta.

Morda bi se kdo vprašal, ali je res smiselno cel dan nositi s seboj feratno opremo za kakšne četrt ure plezanja. Na to naj si odgovori vsak sam. Meni veselje spoznavanja novih ferat vsekakor odtehta tisti dober kilogram dodatne opreme. Vsekakor pa moram pohvaliti lokalne opremljevalce poti, da so se lotili izdelave čisto prave ferate, pa naj jo uradno imenujejo kakorkoli že.

Turo sva opravila 31. 5. 2020.

Izviren način žigosanja na stolpu
Izviren način žigosanja na stolpu
Planinski dom na Boču
Planinski dom na Boču

Baba
Baba
Spomin na nekdanje čase, ko je bila tu še jugoslovanska vojska?
Spomin na nekdanje čase, ko je bila tu še jugoslovanska vojska?

Pot na Boč (Google maps)
Pot na Boč (Google maps)


GPS podatki

France


Prispevek objavljen: sreda 03.junij 2020 -10:47
Zadnji popravek: torek 09.junij 2020 - 19:58

Komentarji
 

---gora
3.236.223.106
167501 (86563,34537,46401)
4028 (1829,978,1221)