e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

...


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10045

Nekaj dni po Avstriji
St. Johann in Salzburg, Zederhaus, Hirschegg (13.- 20.8.2021)
France
To so dnevniški zapiski o sedemdnevnem pohajanju po Avstriji med povratkom iz Skandinavije v času od 13. do 20.8.2021. Hodila sva po okolici krajev St. Johann in Salzburg, Zederhaus in Hirschegg.

--------------------------------------------------------------------------------


Začetek - St.Johan in Salzburg
Ob 15:05 sva se z Darjo dobila na postaji in se odpeljala v nama dobro znan kamp v Sankt Johannu v Pongauu. Ta kamp je sicer precej drag (38€/dan), a sva bila do sedaj v njem vedno zadovoljna. Sploh pa sva nameravala prespati v kampu severno od Bischofhofna, a v njem baje ni bilo prostora.

1. dan - St.Johan in Salzburg

Pogled na St.Johan in Salzburg
Pogled na St.Johan in Salzburg
Zjutraj še nisva vedela, kako pričeti dopust. Darja je nato v recepciji kampa dobila zemljevid okolice in odločila sva se za krožno turo: iz kampa do Kinderalm, kjer je tudi samostan in nato mimo Rettenebenalm nazaj v kamp. Bil je zelo vroč dan, a je pot delno potekala po gozdu, le začetna ura in končni del sta potekali po vroči asfaltni cesti. Samostan je nov in delujoč ter ne daje prijetnega vtisa. Izdelki v samostanski trgovini pa so zelo spominjali na pravoslavno ikonografijo. Celotna tura je bila kar naporna: naredila sva 15 km poti in 800 viš. m. Pivo pri avtu se je zato zelo prileglo. Tega pa je v hladilniku dokončno zmanjkalo zato sva se po tuširanju odpravila v vas do trgovine. Pa sva si le ogledala kraj, saj je bila trgovina že zaprta, do črpalke pa se nama nato ni več dalo. Zvečer je bila močna nevihta.
GPS podatki2. dan - Geisterberg, Wald, Zederhaus

Zapeljala sva se do Alpendorfa, kjer je spodnja postaja žičnice na Geisterberg (50€ za oba). To je res pravo družinsko zabavišče - od posameznih točk pa do veliko vode in razglednega stolpa. Srečala sva tudi Pehto, pa Krampusa in še več mističnih bitij. Od ta sva se odpravila po cestah do sosednjega vrha z zelo primernim imenom za današnji nedeljski dan, Sonntagskogel (1849m). Bilo je zelo vroče in ko sva se z žičnico vrnila v dolino sva se komaj ohladila s sladoledom in mrzlo vodo.

Odpeljala sva se proti Zederhausu. Da pa bi bila stvar bolj zabavna sva se odločila za pot preko Obertauerna. Po malici ob vodi v Untertauernu sva se zapeljala do parkirišča v Waldu in tam prespala.
Vodno zabavišče na vrhu Geisterberga
Vodno zabavišče na vrhu Geisterberga
Sontagskogel (1849m)
Sontagskogel (1849m)


GPS podatki
Smučišče Geisterberg in sosednji Sonntagskogel

3. dan - Küßlerhiasalm, Schlieralm, Riedingstal (Zederhaus)

Za danes je bil napovedan popoldanski dež. Zato sva se odločila za krajši sprehod mimo Muhreralm pod Aigenerhohe in nato po cesti mimo Küßlerhiasalm, dokler ni pri zračnikih sestnega predora pričelo deževati. Bil je čas za povratek. A še preden sva prišla do avta se je ponovno pokazalo sonce.

Nato sva se za 9€ cestnine odpeljala po dolini Riedingstal do Schlieralm, kjer sva parkirala na spodnjem parkirišču, kot tudi že nekaj kamperjev pred nama. Sprehodila sva se do gostilne na pivo ter štrudel in solato. Proti večeru je pričelo močno deževati in je to se je nadaljevalo vse do jutra.
Muhreralm
Muhreralm
Po tem travniku pozimi naredimo še zadnjih par zavojev
Po tem travniku pozimi naredimo še zadnjih par zavojev4. dan - Schlieralm, Riedingstal (Zederhaus)

Oblekla sva dežno opremo in se odpravila po dolini navzgor. Začela sva ob jezeru in mimo Hubertusove kapelice ter mimo planin, ki so približno 20 minut medsebojno oddaljene. Pri Königalm se neha asfaltna cesta in do sem tudi vsako uro vozi avtobus (Tälerbus). Pot sva nadaljevala do Örgenhiasalm, kjer sva posedela ob kavi in se pogovarjala s sosedom s parkirišča. Ta se je pripeljal s Californio letnik 1967 in tudi že veliko prepotoval. Vreme je postalo lepo in sončno. Zato sva šla še malo dalje po dolini proti slapu. Nato pa sva pohitela na avtobus (2.10€/os.), ker naju hoja nazaj po dolini ni prav nič veselila. Spotoma sva na planini kupila domač sir, ki pa se je kasneje izkazal za povsem neužitnega in je v celoti končal v smeteh. Dan sva po večerji zaključila ob pivu v bližnji gostilni na Schlieralm.
Planinska sprehajalna pot po dolini Rieding
Planinska sprehajalna pot po dolini Rieding
Pogled nazaj na Örgenhiasalm
Pogled nazaj na Örgenhiasalm

GPS podatki
Sprehod po dolini Rieding


5. dan - Hirschegg (Lavanttal)

Vso noč je deževalo in tudi jutro ni obetalo kaj dosti. Zato sva se odločila, da se odpeljeva proti vzhodu. V okolici Judenburga sva malo oklevala, kam naprej, a sva se končno odločila za smer proti jugu. Izbrala sva camping v Hirscheggu. Do tja naju je Google pripeljal preko sedla Saltzstiegl, kjer je tudi smučišče. Zgornji del ceste je bil makadamski. V kampu sva ne samo dobila lep prostorček, ampak tudi veliko podatkov o hoji v okolici.
Okolica Hirschegga
Okolica Hirschegga
Lep prostorček v kampu v vasi Hirschegg
Lep prostorček v kampu v vasi Hirschegg6. dan - Saltzstiegelhaus, Speikkogel, Hirschegg

Včeraj sva se po telefonu z upravnikom kampa dogovorila za taxi prevoz do Saltzstiegelhaus za danes ob 8:46. Pa se je izkazalo, da bo nas, poleg naju še en "Gipfelsamler", kot se je sam označil, taxi peljal le do konca asfalta pri spodnji postaji smučišča. Plačala naj bi kasneje kar v kampu. Po položnih progah smučišča sva nato v pol ure prišla do sedla, kjer je Saltzstiegelhaus. Nadaljevala sva na vrh Speikkogel ter preko njega po travah sestopila na sedlo pod vrhom Peterer Riegel. Šla sva seveda tudi na ta vrh in preko njega naprej na pot. Kosilo sva načrtovala v Bernsteinhütte, kjer pa razen sendvičev, potice in piva ni bilo druge hrane. V poldrugi uri sva nato sestopila v Hirschegg. Tu sva se ustavila v edinem bifeju poleg trgovine. Ko sva prišla do avta v bližnjem kampu sva ugotovila, da je bila to kar naporna tura. Prehodila sva 20 kilometrov s skoraj 1000 m vzpona in 1400m spusta, za kar sva vse skupaj potrebovala kar osem ur.
Na vrhu Speikkogla domujejo palčki, zadaj se vidi Peterer Riegel in najina nadaljnja pot
Na vrhu Speikkogla domujejo palčki, zadaj se vidi Peterer Riegel in najina nadaljnja pot
Na vrhu Peterer Riegla
Na vrhu Peterer Riegla


Samo to sva uspela dobiti v Bernsteinhütte ...
Samo to sva uspela dobiti v Bernsteinhütte ...
v dolini pa še nekaj malenkosti
v dolini pa še nekaj malenkostiGPS podatki
Od sedla Salzstiegl po grebenu preko Speikkogla do Hirschegga


7. dan - Saltzstiegelhaus, Rappoldkogel, Ljubljana/Brdo

Plačala sva kamp (30€/dan) in včerajšnjo vožnjo (2€/os.) ter se odpeljala na sedlo do Saltzstiegelhaus. Danes sva odšla desno na Rappoldkogel (1928 m). Izbrala sva skalno varianto pristopa, ki je občasno zahtevala tudi uporabo rok. Z vrha sva šla po lepi precej položni poti navzdol proti vzhodu v smeri Altes Almhaus. Na gozdni cesti sva nato zavila desno nazaj proti izhodišču. V treh urah sva bila pri avtu. Na vrtu Saltzstiegelhaus sva morala najprej pokazati potrdilo o cepljenju (3G=geimpft in še dvakrat ge...) nato pa sva dobro jedla. Okoli tretje ure sva se odpeljala proti domu. Brez zastojev in kontrol sva se pripeljala preko Jezerskega vse do doma.
Med vzponom na Rappoldkogel sva lahko opazovala greben z včerajšnjo potjo
Med vzponom na Rappoldkogel sva lahko opazovala greben z včerajšnjo potjo
Vrh Rappoldkogla
Vrh Rappoldkogla

GPS podatki
Od sedla Salzstiegl na Rappoldkogel in nazaj

France


Prispevek objavljen: sobota 14.avgust 2021 -08:46
Zadnji popravek: četrtek 18.november 2021 - 11:08

Komentarji
 

***pico
34.239.158.223
197651 (109149,34539,53963)
3264 (1670,626,968)