e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10021

Četrtkova predavanja

Jurij Mlinar, Aljoša Belingar, Darja Rugelj

Člani TK Gora se dobivamo ob četrtkih zvečer. Četrtek je dan v tednu, ki je namenjen za druženje in planiranje. V četrtek so že bolj ali manj poznane vse omejitve, ki lahko vplivajo na turo med vikendom. V četrtek je že jasno, če bo med vikendom snežilo ali če bo sijalo sonce in pobralo ves novozapadli sneg. V četrtek se že ve katera grapa bo smučljiva in katera plazovita. Ob četrtkih se ve že vse. Treba se je še prebiti skozi 8 ur dela in začeti z izvedbo četrtkovih planov. Ideje za ture se največkrat porodijo spontano, ob pogovoru z udeleženci četrtkovih srečanj. Ideje se običajno dokončno izoblikujejo tekom četrtkovega večera. Kdaj pa kdaj se zgodi, da so proti koncu srečanja (zaradi določenih razlogov) te ideje že pretirano ambiciozne. Takšne se naslednji dan malo oklesti, da ostanejo v mejah izvedljivosti. A ideje kot take ostanejo in se v veliki meri tudi realizirajo. Četrtek lahko celo podaljša ture na dva dni ali pa iz njih naredi pravo popotovanje ali ekspedicijo. Ti večji podvigi ne nastanejo na enem samem četrtkovem srečanju, ampak se kot rdeča nit vlečejo skozi več tednov, dokler ne dozorijo do take mere, da so bolj ali manj izvedljivi. Tako se ob četrtkih porajajo ideje tudi za večdnevne ali celo večtedenske ture v Alpah ali po drugih gorstvih sveta.

Ob četrtkih se svet razdeli na dva tabora: na tiste, ki začenjajo s planiranjem ture in na tiste druge, odpadnike, ki se morajo v soboto opoldan udeležiti srebrne poroke partnerjevih staršev, v nedeljo dopoldan peljati otroka na rojstno-dnevno zabavo ali morajo prisostvovati drugim podobnim bolj ali maj pomembnim dogodkom, ki se na njihovo veliko žalost prekrivajo s terminom ture. Da pa ne bi bili četrtkovi večeri omejeni le na teoretično razglabljanje o potencialnih turah smo v klubu hitro prišli na idejo, da moramo večere popestriti z najrazličnejšimi predavanji o že izvedenih podvigih v naših in tujih gorah. Namen takšnih predavanj naj bi bil poleg »samohvale« predavateljev predvsem vzpodbuda slušateljem, da so njihove male ideje lahko tudi izvedljive.

Začetki predavanj segajo v leto 1998. Njihov pobudnik in organizator je bil France Sevšek. V prvem letu je bilo opravljenih 10 predavanj povezanih s turnim smučanjem in dejavnostmi v gorah. Srečanja so bila najprej v prostorih Gostilne na Rožniku. Prostor je sicer omogočal večje število poslušalcev a odmaknjena lokacija in peš dostop nista bila spodbuda za večje število obiskovalcev. Druga lokacija za organizacijo predavanj je bila v Mostecu. Z lažjim dostopom je bilo pričakovati udeležbo večjega števila poslušalcev. Zaupanje med lastniki in organizatorji predavanj je bilo odlično. Kadar je bila tema vroča in se je razvnela živahna debata je tako lahko trajala dalj kot je bil zelo kratek odpiralni čas.

Od leta 1999 je prevzel organizacijo predavanj Jurij Mlinar. Poleg organizacije predavanj sta z Maticem Medvedom po dolgotrajnem in temeljitem preučevanju potencialnih lokacij na severnem delu Ljubljane našla tudi novo, še primernejšo lokacijo na Brodu v Okrepčevalnici Žibert. Nudila je prijaznega šefa Toma, ki kdaj pa kdaj zamiži na eno oko in prisotne ob čudnih urah spusti skozi zadnja vrata, ter prijetno sobico z dovolj intime in še z ravno prav prostora za bolj obiskana predavanja. O tem, da je bila izbira posrečena ni bilo dvoma, saj se je število sogovornikov in slušateljev že takoj na po selitvi močno povečalo. Sobica je bila ob najbolj zanimivih predavanjih nabita do zadnjega kotička, a je zdržala. In rodila se je zgodba o uspehu. Vse od leta 2000 pa do danes so predavanja organizirana v okrepčevalnici Žibert v Tacnu. Prostor omogoča 30 poslušalcem udobno spremljanje predstavitev.


Okrepčevalnica Žibert in njen prijazni šef Tom.

Od leta 2002 je organizacijo predavanj prevzel Aljoša Belingar. S svojo razgledanostjo in spremljanjem dogajanja na področju gorništva je organiziral predavanja nekaterih vrhunskih predavateljev med njimi so bili Tina di Batista (Smučanje z Denalija, Prva ženska naveza na Fitz Royu in Vzponi v pogorju Torres del Paine), Drejc Karničar (Smučanje z Anapurne), Irena Mrak, Aljaž Anderle, Matic Jošt, Klemen Gričar, Cene Berčič, Roman Benet z ženo Nives Meroi (edini zakonski par, ki je do danes osvojil vse osem tisočake). Po 9 letih prizadevnega in skrbnega urejanja predavanj je Aljoša predal organizacijo predavanj Darji Rugelj. Od leta 2010 pa do danes skrbi za organizacijo in obveščanje o načrtovanih predavanjih.


Vabilo na predavanja iz leta 2001

Vsebina predavanj na četrtkovih srečanjih je bila zelo pestra in raznolika. Prepotovali smo vseh pet kontinentov in vse tri oceane. Vsebine predavanj so segala od zemeljskih globin (jamarstvo), morskih globin (potapljanje), od depresije (Mrtvo morje) do najvišjih gora (Himalaja), od vročih puščav (Egipt, Dead Valley) do ledenikov (Denali, Pik Lenin) in zamrznjenih jezer (Bajkal). Precej predavanj je bilo namenjenih izpopolnjevanju znanja na področju tehnike smučanja, varnosti in reševanja v gorah v zimskih in poletnih razmerah. Izvedenih je bilo tudi nekaj delavnic s praktičnim usposabljanjem uporabe lavinske žolne, aparatov za oživljanje in prvi pomoči ob nesrečah v gorah.

Vsebine predavanj so bile posvečene tudi zgodovini gorništva in gorniških objektov. Tako so poslušalci lahko spoznali zgodovino Turistovskega kluba Skala, življenje in delo Mire Marko Debelak, zgodbo o nastanku Aljaževega stolpa in njegove replike. Kot turne smučarje pa nas je zanimala tudi zgodovina smučanja od njegovih začetkov vse do danes. Gostujoči strokovnjaki so nam omogočili spoznati tehnološki razvoj smučarske opreme in njegov vpliv na tehnike smučanja.


Predstavitev projekta: Ta pleh ima dušo avtorja Gorazda Lemajiča


Predavanja so v eni od sob gostilne Žibert, postavitev platna, omizij in krepčilnih napitkov zagotavlja sproščeno in veselo vzdušje.

Avtorji turno-smučarskih in drugih vodnikov, smučarskih in gorniških monografij in slovarjev so svoje knjige predstavili zainteresirani javnosti in tako omogočili poslušalcem spoznati tudi zgodbe iz ozadja nastajanja knjig.
Na četrtkovih srečanjih smo gostili tudi legende smučanja in gorništva. Pridružil se nam je Jože Šlibar, Anton Sazonov Tonač, Tone Škarja, Matjaž Deržaj, Damijan Meško, Metod Humar, Bine Mlač, France Malešič, Cene Berčič, France Urbanija, Aleš Guček, Miha Kuhar, Tomaž Vrhovec, Bojan Pollak in še mnogi drugi.

Predavanja pa niso bila omejena samo na smučanje in s smučanjem povezane dejavnosti. V poletnem času se turni smučarji ukvarjamo tudi drugimi dejavnostmi v naravi in gorah. Tako smo spremljali kar nekaj predavanj povezanih z jadralnim padalstvom in v povezavi s tem izpopolnili svoje znanje tudi iz branja meteoroloških napovedi. Popotovalno pohodništvo je bilo pogosto na sporedu saj tako člani kot drugi gorniki radi pohajajo in svoja doživetja delijo s somišljeniki. Prav tako so nas pogosto obiskali kolesarji, tudi z bolj nenavadnimi podvigi, kot je bil na primer kolesarjenje v Himalaji. Voda v tekoči obliki, ki je poleti tako vabljiva pritegne pustolovce, tako smo slišali, kako je mogoče priti po vodi okoli Balkanskega polotoka.

Zaključek zimske (turno-smučarske) in poletne sezone smo praviloma zaključili z enim ali dvema srečanjema z naslovom: Kaj smo delali pozimi ali Kaj smo delali poleti. Na teh srečanjih smo člani in simpatizerji v besedi in sliki pokazali svoje vrhunce zimske in poletne sezone.

Obveščanje se je v dvajsetih letih nekoliko spremenilo. V začetnem obdobju organizacije četrtkovih srečanj s predavanji so organizatorji poleg objave na spletni strani pripravili tudi letake, ki so viseli na vratih okrepčevalnice in še na nekaterih mestih. Več kot petnajst let pa obveščamo tudi preko elektronske pošte. Kdor želi prejemati obvestila se le prijavi na listo elektronskih naslovov. Videti je, da je ta način obveščanja učinkovit in doseže zainteresirane poslušalce. Podatke iz spletne strani še dodatno povzema radio Ognjišče in gorniško spletišče Gore in ljudje.

Četrtkova predavanja so bila v preteklih letih dobro obiskana, pogosto je bil prostor v Okrepčevalnici Žibert pretesen za vse, ki bi želeli poslušati. Najbolj obiskano predavanje, ki se ga spomni Aljoša je bilo 11. novembra 2004. Na predavanju Matica Klanjščka o odpravi na Daulagiri smo v »predavalnici« našteli 65 obiskovalcev. Neprešteti pa so stali pred »predavalnico« za šankom.


Sprotno objavljanje vsebine četrtkovih večerov na spletni strani TK Gora.


France_Sevšek


Prispevek objavljen: nedelja 29.oktober 2017 -16:06
Zadnji popravek: nedelja 05.november 2017 - 14:10

Komentarji
 

---gora
34.239.158.223
197644 (109125,34539,53980)
1598 (884,297,417)