e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10015

Turnosmučarski pikniki na Reaktorju

Mišo Jenčič

Zima 2008/09 je bila ena najbolj bogatih s snegom v zadnjem desetletju in temu ustrezno je naraslo tudi število objav na "Trenutnih razmerah". V eni izmed njih je padel predlog, da bi se turni smučarji srečali v živo, dali kaj na zob in malo pokramljali:Na Reaktorskem centru Podgorica obstaja primeren prostor za piknike in eno od poslanstev Instituta "Jožef Stefan" je tudi promocija znanosti ter informiranje javnosti o jedrski energiji. Tako sem sklenil združiti prijetno s koristnim in zadnji teden maja 2009 povabil vse dopisnike "Trenutnih razmer" ter vse turnosmučarske navdušence na prvi turnosmučarski piknik.

Zbralo se nas je 47 in čeprav je na dan piknika deževalo, se kot izkušeni gorniki nismo vdali, temveč smo se vremenu prilagodili: žar smo prenesli pred vhod, namesto prostora za piknik pa smo uporabili eno izmed predavalnic. Ogledali smo si stalno razstavo o jedrski tehnologiji, pokazal sem nekaj poskusov, Mare pa se je medtem več kot izkazal s pečenjem. Meso ter zelenjavo smo zmazali skoraj do zadnje mrvice, a glaven je bil klepet, obujanje spominov, izmenjava izkušenj in kovanje načrtov za naslednje sezone. Poleg znanih obrazov s TK Gora je prišlo kar nekaj zvestih dopisnikov ter drugih ljubiteljev turnega smučanja, ki smo jih doslej poznali zgolj virtualno. Srečanje so posamezni udeleženci popestrili s svojimi slikami ter filmi; zvezda večera je bila nedvomno Cici s predavanjem Hot route. Vse pa nas je presenetil Aleš z dvema tortama, ki sta bili ne samo svetovno okusni, ampak sta bili tudi zelo umetelno okrašeni s turnimi smučmi in palicami, vse na temo TK Gora. Prijetno druženje je je trajalo do polnoči.


Na prvem pikniku leta 2009 smo spoznali, kako Mare odlično obvlada žar. (foto Bojan Štembal)


Skupinska s prvega piknika (foto Borut Mavec)


Detajl torte s turnimi smučkami (maj 2009, foto Aleš Seliškar)

Čeprav je prvi piknik odlično uspel, je popolnost pokvaril dež, poleg tega pa je ostala precejšnja količina piva (turni smučarji očitno le niso bili tako gajstni kot se opisujejo na forumu). Zlasti slednje, pa tudi dejstvo, da se piknika niso mogli udeležiti vsi, ki so to želeli, je bil dober razlog, da sem naslednji piknik organiziral kar v začetku septembra istega leta. Tokrat smo imeli krasno poznopoletno vreme, zbralo se nas je 27, ogledali smo si reaktor TRIGA, igrali tenis in se sploh fino imeli.


Zamišljeni obrazi med ogledom reaktorja TRIGA (september 2009, foto Bojan Štembal)


Eni so igrali tenis... (september 2009, foto Bojan Štembal)


... drugi pa balince (september 2009, foto Bojan Štembal)

Naslednji piknik je bil zadnji teden maja 2010 in prišlo je kar 51 udeležencev. Na začetku smo si ogledali pospeševalnik Tandetron in spoznali, da je kljub komplicirani fiziki (predavatelj Primož je menil, da naj bi jo obvladal vsak osnovnošolec :-) ) zelo uporabna naprava, v pomoč restavratorjem dragocenih slik in knjig ali pa za razumevanje bioloških procesov v celicah in tkivih. Medtem je Mare spekel okusne dobrote (tudi za vegetarijance se je kaj našlo) in v lepem vremenu, ob prijetnem druženju ter kakšni piksni je čas kar hitro mineval. Piknik je bil v znamenju manjšega kresanja mnenj na forumu par mesecev prej, in sicer, ali je prav, da opisi snežnih razmer vsebujejo zgolj suhoparne podatke o snegu in trenutnih razmerah, ali pa se jih sme – v večji oziroma manjši meri – dopolniti tudi z opisom drugih dogodkov, npr. kje in kaj so udeleženci popili in pojedli pred turo ali po njej. Ker se je eden od dopisnikov posebej spotaknil ob muffine, s katerimi se nekateri dopisovalci oborožijo za turo (in to tudi napišejo), je Stanka požrtvovalno spekla dve škatli muffinov. Seveda smo jih pospravili kot bi mignil in tudi sicer je piknik minil v zelo prijetnem vzdušju.


Stanka je prinesla muffine... (maj 2010, foto France Sevšek)


... najprej smo naredili skupinsko... (maj 2010, foto France Sevšek)


... nato pa planili po muffinih (maj 2010, foto France Sevšek)

Piknik leta 2011 smo začeli s predavanjem o nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, ki mu je v lepem vremenu sledilo uživanje dobrot z žara, veliko dobre volje, sproščenega klepeta, smeha, idej tudi norih... Zbralo se nas je 43 in glede na našo povprečno starost smo dokazali, da ni samo mladost tista, ki je nora... Tudi kakšna iskrica je preskočila, a ostati moramo v mejah diskretnosti... Ker je bil piknik na 25. maj, nekdanji dan mladosti, in ker se je večina udeležencev še dobro spominjala tistih časov, je tudi Aleš svojo že tradicionalno torto okrasil datumu primerno – s figuricami turnih smučarjev, dopisnikov "Trenutnih razmer" (fotografije je pobral kar s posameznih prispevkov na spletni strani), ki nosijo štafetno palico z znakom TK Gora. Seveda ni treba posebej poudarjati, da je bila torta ponovno izjemno okusna, le tega nismo izvedeli, komu so smučarji štafeto na koncu predali...


Smučarji – nosilci štafete (25. maj 2011, foto Aleš Seliškar)


Skupinska v majicah TK Gora (maj 2011)

Na pikniku maja 2012 nam jo je ponovno zagodel razmeroma hladen in deževen dan, a kljub temu se nas je zbralo 51; nekateri že tradicionalni udeleženci in nekaj novih. Najprej smo si v dveh skupinah ogledali centralno skladišče radioaktivnih odpadkov ter razstavo o jedrski tehnologiji. Agencija za radioaktivne odpadke je udeležence tudi "počastila" s spominskimi majicami. Medtem je Mare spekel tako okusne dobrote, da je prvič v zgodovini piknikov zmanjkalo mesa - na srečo trgovina ni bila daleč. Piva pa smo imeli zadostne zaloge. Aleš je ponovno poskrbel za odlično torto, ogledali smo si nekaj filmov ter slik in prijeten klepet se je zavlekel pozno v noč.


Na razstavi o jedrski tehnologiji (maj 2012, foto Bojan Štembal)


Turne smučarke (maj 2012, foto Bojan Štembal)

Konec maja 2013 se je srečanja udeležilo 52 smučarjev. Novost so bile priložnostne majice z motivom turnosmučarskega srečanja, ki jih je omogočil sponzor - podjetje GEN energija. Zanimanje za ogled laboratorijev Odseka za znanosti o okolju ter vroče celica je bilo tolikšno, da se je na začetku vnela prava majcena bitka za razpoložljive halje in dozimetre. Tudi druga skupina je bila številčna in obenem tako radovedna, da je za ogled tretje skupine zmanjkalo časa. Sledilo je druženje ob klepetu o minuli sezoni, dobri hrani ter načrtih za naprej.


Na pikniku maja 2013 smo dobili sponzorske majice z motivom smučarke (foto Borut Smodiš)

Udeležba maja 2014 je bila enaka kot leto prej (52), sponzor GEN energija je ponovno omogočil tisk priložnostnih majic, predavanje "Elektrika iz jedrske energije" pa je predavatelj Radko začinil s par smučarskimi fotografijami iz svoje mladosti. Vrhunec sta bili Aleševi torti, na katerih se je res izjemno potrudil z upodobitvijo številnih dopisnikov Trenutnih razmer v obliki plastičnih figuric. Zabave in muzanja ob uganjevanju kdo je kdo ter kje je kdo, kar ni bilo konca, a okusni torti sta vabili, vsak si je vzel svoj spominek, od torte pa ni ostalo niti mrvice...


Aleš se je ponovno izkazal s kreacijami na tortah (maj 2014, foto Bojan Štembal)


Detajl (maj 2014, foto Bojan Štembal)

Na osmem srečanju turnih smučarjev na Reaktorju maja 2015 se nas je zbralo 53. Z leti se je vzpostavila tudi statistika, ki pravi nekako takole: okoli 30 udeležencev sestavlja »trdo jedro«, ki se turnosmučarskega piknika udeležijo skoraj vsako leto. Okoli 10 udeležencev pride vsakih nekaj let, okoli 10 pa je povsem novih. Srečanje je tako zaznamoval ogled reaktorja TRIGA, okusne mesne in ne-mesne dobrote, predvsem pa druženje starih prijateljev, sklepanje novih znanstev, izmenjava vtisov pretekle sezone, pa tudi obujanje spominov na skupna doživetja pred 20 in več leti. Ob prijetnem klepetu, zabavnih zgodbah in anekdotah je čas hitro mineval in niti mraz nam ni mogel do živega. Zadnji smo se poslovili malo pred polnočjo.


Skupinska (maj 2015, foto Janez Bogataj)

Leta 2016 smo morali piknik izvesti na rezervni lokaciji (pred menzo Reaktorskega centra), saj so minulo zimo podrli staro brunarico, nove pa še niso zgradili. Srečanja se je udeležilo 51 turnih smučarjev. Na začetku je Marko spekel manjšo predjed, potem pa smo se preselili v predavalnico. Dr. Sonja Lojen je imela predavanje "Izotopi v vsakdanjem življenju", v katerem je nanizala vrsto različnih uporab stabilnih izotopov. Sledil je glavni del – druženje, obujanje spominov, kovanje načrtov in seveda odlična hrana, za katero je tako kot vsa leta doslej skrbel Marko.

Novost piknika 2016 je bila razglasitev naj fotografij sezone in podelitev nagrad. Večina udeležencev je bila navdušena nad novostjo in so izrazili pričakovanje, da bi se obdržala tudi v naslednjih letih. Podrobnosti izbora naj fotografije so opisane v http://egora.turni-klub-gora.si/Novo/E-Gora.php?Stev=X&N=10016

Na koncu je sledil še veliki finale v obliki dveh Aleševih tort. Ponovno sta bili izjemno okusni in umetelno okrašeni z liki turnih smučarjev. Druženje je trajalo še pozno v noč.


Leta 2016 je bil piknik na rezervni lokaciji (foto Bojan Štembal)


V pričakovanju razglasitve naj fotografij (1. junij 2016, foto Janez Bogataj)


Diplome za naj fotografije

Pikniki so tako postali tradicionalno srečanje ob koncu sezone, ki ga "noben turni smučar, ki da kaj nase" – kot smo ugotovili na enem izmed piknikov – ne sme zamuditi. Upam, da se bo ta tradicija obdržala še lepo število let.

Mišo_Jenčič


Prispevek objavljen: torek 24.maj 2016 -08:46
Zadnji popravek: 26.junij 2016 - 20:55 188.64.26.220

Komentarji
 

***pico
3.233.242.67
182284 (97478,34539,50267)
1796 (985,338,473)