e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10016

Izbor naj fotografije na Trenutnih razmerah

Mišo Jenčič

Turni klub Gora ima (skoraj) vsako pomlad sejo formalnih organov društva (Upravni odbor ter Občni zbor), na katerih se med drugim določi tudi plan dela za tekoče leto. Spomladi 2016 sem premišljal, česa novega bi se lahko lotili, da bi malo osvežili dejavnost, oziroma kaj bi lahko dodali že zelo rutinskim aktivnostim (smučanje, objave na spletni strani, predavanja, srečanje na Šmarni gori…), ki se ponavljajo iz leta v leto.

Na salzburškem turnosmučarskem forumu (www.lawine.salzburg.at/touren.php) vsako sezono izberejo najboljše fotografije in očitno je to uspešen projekt, ker izbor ponavljajo že 16 let zapored. Tudi njihovi dopisniki oziroma fotografi se trudijo, saj so nagrajene fotografije res estetske, prav tako pa so korist fotografskega tekmovanja prepoznali sponzorji oziroma proizvajalci ter prodajalci turnosmučarske opreme, ki prispevajo v nagradni sklad praktične nagrade v vrednosti okoli 10.000 EUR.

Avstrijski zgled je bil vsekakor vabljiv, zato sem na seji Upravnega odbora predlagal, da bi nekaj podobnega organiziral tudi TK Gora. Nihče ni bil proti, le nekaj pomislekov je bilo o kompliciranosti tega projekta.

Meni se izvedba izbora vendarle ni zdela tako zelo zahtevna, seveda pod pogojem, da pri tem sodelujejo ljudje, ki se ocenjevanja fotografij lotijo resno, odgovorno ter da se držijo zadanih časovnih rokov. Za razglasitev rezultatov se je kot skoraj idealna priložnost ponujal turnosmučarski piknik, ki je že tradicionalno srečanje turnih smučarjev ob koncu sezone.

V žirijo za izbor naj fotografije sem povabil Mateja Ažmana – Ažmija, Tineta Čopiča, Marka Kerna, Jaka Ortarja ter Darjo Zaplotnik. Z Ažmijem in Tinetom smo prijatelji in pogosto skupaj na turah, vsi smo tudi člani TK Gora. Z ostalimi sem se poznal skoraj izključno preko objav na Trenutnih razmerah. Skupno vsem članom žirije pa je, da cenim njihove smučarske dosežke ter njihov smisel za fotografijo. Po drugi strani sem se izognil najbolj vztrajnim dopisnikom Trenutnih razmer, kajti fotografije članov žirije so bile izločene iz izbora in če bi bili med člani dopisniki z veliko objavami, skoraj ne bi bilo več koga ocenjevati… Sestava žirije v razmerju 50:50 med člani in ne-člani TK Gora se mi je zdela tudi dokaj optimalna glede na to, da člani TK Gora prispevajo le okoli 20 % vseh objav. Vsi povabljeni so takoj pristali na sodelovanje v žiriji, le Marko je nekaj okleval. Ko pa sem mu zagotovil, da se mu ne bo treba udeležiti piknika, je tudi on pristal.

Najprej se je bilo potrebno dogovoriti za postopek izbora oziroma za pravila za ocenjevanje fotografij. Precej hitro smo se zedinili o naslednjih točkah:
1. Na tekmovanju sodelujejo izključno fotografije, ki spremljajo objave na Trenutnih razmerah TK Gora v letošnji sezoni (od novembra 2015 do 10. maja 2016).
2. Fotografije članov komisije (in njihovih partnerjev) ne pridejo v izbor.
3. Specifičnih kriterijev, kaj naj bi bila dobra fotografija, ni. Vsak član komisije jih vrednoti po svojih osebni estetski presoji.
4. "Fotografije meseca": da si logistično olajšamo končni izbor, za vsak koledarski mesec izberemo 10 fotografij meseca, ki so v bistvu nominacije za končni izbor sezone.
5. Izbor fotografij meseca poteka dvostopenjsko: najprej vsak član nominira (do) 10 fotografij iz določenega meseca. Tako dobimo nabor do 60 nominiranih fotografij (praviloma manj, ker so mnoge nominirane večkrat), o katerih člani komisije nato glasujejo po "evrovizijsko":
1. mesto – 12 točk,
2. mesto – 10 točk
3. mesto – 8 točk
4. mesto – 7 točk
...
10. mesto – 1 točka
6. Deset fotografij, ki zberejo največ točk, postanejo fotografije meseca. Če je na 10. mestu več fotografij z istim število točk, se naprej uvrsti tista, ki je prejela več glasov članov žirije.
7. Ob koncu sezone se nabere 5 x 10 fotografij meseca. Z enakim točkovanjem kot prej zožimo ta izbor na 20 fotografij (število točk, ki so jih zbrale v glasovanju za fotografijo meseca, ni pomembno). Velja še dodatna omejitev, da se med teh 20 fotografij lahko uvrstita največ 2 fotografiji istega dopisnika.
8. Z enakim točkovanjem kot prej ponovimo glasovanje na naboru 20 fotografij in upoštevamo dodatno omejitev, da se med 10 najboljših fotografij lahko uvrsti le ena fotografija istega dopisnika. Tako dobimo končni vrstni red.
9. Dopisnike, ki so objavili 10 nominiranih fotografij, obvestimo o podelitvi in jih prosimo, da sporočijo ime avtorja fotografije (v kolikor niso oni sami). Prav tako se 10 naj-fotografij objavi v splošnem vabilu na piknik.
10. Nagrade prejmejo samo tisti, ki se podelitve udeležijo oziroma pravočasno imenujejo svojega namestnika. Če se avtor ali njegov zastopnik ne bo udeležil podelitve, se bodo nagrade zamaknile po lestvici navzdol.

Potem smo se lotili dela. Časa nismo imeli na pretek, saj smo se za projekt dogovorili v drugi polovici marca. Na srečo se je letos sezona pozno začela in smo vse objave od novembra do januarja lahko združili v eno mesečno kvoto. Nato smo obdelali še februar in marčne fotografije so prišle na vrsto za glasovanje sredi aprila. Šele po tistem smo malo lažje zadihali. Dirka s časom se je ponovno začela po 10. maju, ko smo morali v zelo kratkem času najprej opraviti izbor majskih fotografij, izbor sezone ter zoženje iz 20 na 10 naj fotografij sezone. Končati smo morali dovolj hitro, da smo lahko v razumnem roku pred piknikom (14 dni) obvestili vse dopisnike in tudi objavili vabilo na turnosmučarsko srečanje.

Rezultati glasovanj, tako na mesečnem nivoju kot pri končnem izboru, so bili po eni strani pričakovani, po drugi strani pa je bilo kar nekaj presenečenj. Npr. pri nominacijah za fotografije meseca smo bili kar usklajeni, saj je bilo število nominiranih fotografij vsak mesec vedno precej manjše od 60 – z drugimi besedami, precej fotografij sta nominirala dva ali več članov žirije. Po drugi strani so se pri točkovanju pokazale tudi velike razlike: kaka fotografija je od enega člana dobila npr. 12 točk (tj. postavil jo je na 1. mesto), od drugih pa zelo malo ali sploh nič točk. Okusi so pač različni. Seveda pa je končna posledica izbranega sistema ocenjevanja, da so se visoko uvrstile tiste fotografije, ki so od vseh ali vsaj večine članov žirije dobile razmeroma veliko število točk. Fotografije, ki so se pri posameznem glasovanju uvrstile na eno od prvih treh mest, so praviloma dobile točke od vseh ali večine članov žirije.

Tudi pri dopisnikih je bila slika varljiva: nekateri so se pri vsakem mesečnem izboru uvrščali naprej z več svojimi slikami in so imeli v naboru 50 slik sezone tudi po 6, 9 ali 10 fotografij. Pa vendar jim tudi taka množica dobrih fotografij ni pomagala, če je nekdo drug v celi sezoni objavil samo peščico fotografij, toda med tistimi je bila ena res odlična. Ne da bi o tem vnaprej kaj razmišljali in še manj, da bi se kaj dogovarjali, se je na koncu izkazalo, da je bilo za uspeh skoraj nujno, da je na fotografiji tudi kakšna oseba. Ponekod smučajo, ponekod se vzpenjajo, toda kar na 9 od 10 naj fotografij sezone so ljudje.

Sprva smo nameravali razglasiti 3 najboljše fotografije in nismo preveč resno računali, da bi lahko zraven sodila tudi kakšna praktična nagrada. "Upam, da bomo vsaj za prvonagrajeno fotografijo lahko zagotovili tudi kakšno praktično nagrado" sem zapisal v prvem obvestilu. Toda odziv sponzorjev je bil zelo ugoden, tako da smo na koncu lahko podelili 5 nagrad:
1. mesto: turno-smučarski nahrbtnik RC 20 L PDG Dynafit + čelna svetilka Spot BD
2. mesto: lopata Deploy 3 BD + čelna svetilka Cosmo BD
3. mesto: plezalno - smučarski varovalni pas Colouir BD
4. mesto: turnosmučarske palice 2-delne Tehnomat
5. mesto: aktivna majica Zdrav duh Rogelli

Seveda se sponzorjem ActionMama, Kibuba ter Tehnomat toplo zahvaljujem za njihovo podporo.

Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad je bila v okviru turnosmučarskega srečanja 1. junija 2016 na Reaktorskem centru. Potekala je v sproščenem in prijektnem vzdušju. Izvedli smo tudi anketo, ki je pokazala, da se velika večina prisotnih (95%) strinja z ocenjevanjem fotografij ter da si želijo, da se izbor naj fotografije izvaja tudi v prihodnje.

Nagrajenci so bili:
1. nagrada: Anže Čokl za sliko "Najboljša možna smuka z vrha Špika." iz objave "Špik (Bor_Šumrada, 14.03.2016)"
2. nagrada: Bogdan Jamšek za sliko "tudi pršiča ni manjkalo" iz objave "Feldseekopf 2864 m (BogdanJ, 30.01.2016)"
3. nagrada: Boris Berce - Bačko za sliko "pa še ena spominska, ko portal TK Gora ni obratoval ...." iz objave "Stol (Bačko, 19.03.2016) "
4. nagrada: Jure Noč za sliko št. 2 iz objave "Schwarzhorn 2931m (Jure_N., 07.05.2016)"
5. nagrada: Franci Pogačar za sliko št. 9 iz objave "Viševnik (Franci, 01.03.2016)"

Na podelitvi sem posebej izpostavil tudi Stojanovo fotografijo iz objave "Triglavska magistrala (100jan, 19.03.2016)", ki je v pravem glasovanju že povsem na začetku izpadla zaradi umetno narejene poteze s čopičem v Photoshopu (ali kakem podobnem programu). Šele čez 2 meseca je Marku potegnilo, da gre v bistvu za erotično fotografijo. Strinjali smo se, da je to najbolj erotična fotografija vseh časov doslej na TK Gora.

Na koncu dodajam še prosojnice z razglasitve rezultatovMišo_Jenčič


Prispevek objavljen: četrtek 02.junij 2016 -09:56
Zadnji popravek: 26.junij 2016 - 21:05 188.64.26.220

Komentarji
 

---gora
34.239.158.223
197635 (109125,34539,53971)
1634 (928,256,450)