e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10023

Metod Humar, ustanovni član Turnega kluba Gora

Gregor GomiščekOb 20-letnici Turnega kluba Gora je prav, da se spomnimo na Metoda Humarja, našega dobrega prijatelja in ustanovnega člana Turnega kluba Gora ter prvega člana Častnega predsedstva Skale.

Doma izpod Kamniških planin, je bil z vsem svojim bitjem predan goram, slovenski zemlji in tradicionalnim vrednotam. Bil je gorski reševalec, alpinist in himalajec, povsod je izžareval svojo moč, vztrajnost in neuklonljivost. Plezati je začel v njemu tako dragih Kamniških Alpah. Izkazal se je z vzponi preko tedaj najtežjih skalnih smeri kot so prvenstvena smer v Planjavi, prva ponovitev Glave Planjave in centralnega stebra v Rzeniku, druga ponovitev direktne v Štajerski Rinki in tretja ponovitev zajede Šit. Sledile so najtežje ledne smeri, predvsem v Franciji - kot prvi Slovenec je preplezal severno steno Grand Charmoza in direktno v Aguille Verte. Kot udeleženec II. jugoslovanske alpinistične himalajske odprave je kot prvi Slovenec osvojil prvi slovenski sedemtisočak, še neosvojeni Jalung Ri. Treba je poudariti, da je to še vedno najvišji vrh, na katerega je kdajkoli stopil Slovenec kot prvopristopnik.

Njegovo gorniško udejstvovanje pa se ni omejilo le na premagovanje sten. Je eden najzaslužnejših gornikov, ki je veliko pripomogel k zagonu Slovenskega gorniškega kluba Skala kot naslednika Turistovskega kluba Skala. V Skali si je prizadeval za njeno številčno rast in bil tisti, ki je vodil prve izlete. Predvsem pa ob spominu nanj takoj pomislimo, kako neutrudno je poudarjal pomen gorniških in moralnih vrednot. Z dušo in srcem je sodeloval tudi pri ustanavljanju drugih klubov, naj navedemo le Gorniški klub dr. Henrik Tuma in Gorniški klub Karavanke. Za svoje delo na področju gorništva smo ga gorniki nagradili s Kocbekovim priznanjem.

Metod Humar je bil dejaven tudi kot vzgojitelj. Ne le v okviru alpinističnih šol, predvsem s svojim zgledom je vzgojil številne alpiniste. Mnogi izmed njih so poželi svetovno slavo, postali tudi prejemniki zlatih cepinov! Metod pa ni bil tisti, ki bi v alpinistični šoli le predaval častni kodeks planinstva in etike, bil je tudi pogumen in neposreden zagovornik boljših, predvsem pa pravičnejših medsebojnih človeških odnosov v slovenski družbi. S svojim jasnim pogledom je navduševal tudi na številnih predavanjih po Sloveniji. Kritičen in odkrit, brez dlake na jeziku!


Na tem mestu moramo tudi poudariti Metodove odločilne zasluge pri ponovni postavitvi križa na Škrlatici leta 1996, za mnoge enega najlepših simbolov skalaštva in prijateljstva.

Hvaležni smo, ker smo imeli to srečo, da smo lahko z Metodom delili številne prelepe gorniške trenutke. S svojimi dejanji je bil vsekakor človek za vzgled, ki ga skalaši zelo cenimo! Spominjali se ga bomo po njegovi samobitnosti in šegavosti, kot dobrega tovariša, prijatelja, soplezalca in turnega smučarja! Takega ga bomo vedno spoštovali in imeli radi.


Gregor_Gomišček


Prispevek objavljen: torek 07.november 2017 -15:52
Zadnji popravek: sreda 08.november 2017 - 09:31

Komentarji
 

***pico
34.204.172.188
131381 (62705,34502,34174)
1102 (528,307,267)