e-Gora
Naš spletni časopis

 

Domov
Novejše
Info
Prijava

e-Gora, št. 2, 2017


Kazalo

tabela 1   tabela 3   tabela 4  

 

 

 

 E-Gora
Copyright ©2006 FranceS
10019

»Turašice«

Barbara Dekleva Jenčič

Ne vem, zakaj je včasih veljalo, da je turno smučanje bolj moški kot ženski šport. Dejstvo je, da pred »davnimi časi« prav veliko punc ni hodilo na turne smuke; če pa že so, so po pravilu pridno hodile po sledeh svojih bolj vzdržljivih, močnejših in bolj ali manj zanesljivih moških »vodnikov« in redko si srečal punco samo samcato nekje sredi zasneženih hribov. Pa še to je večina moških označila za čudakinjo in da išče moško družbo. Da bi sama uživala v hribih, se jim ni zdelo ravno verjetno, morda celo nesprejemljivo.

To pa ni več tako….


Turne smučarke pri koči Chanrion (CH)

In zakaj je to, da srečujemo vedno več turnih smučark na turah, samo po sebi razumljivo, poleg tega pa še zelo fajn tudi z moške perspektive?

Prvič, turno smučanje morda nekateri enačijo s športno aktivnostjo, ampak vsi, ki turno smučamo, vemo, da je precej več in v bistvu nekaj povsem drugega. To je eno samo uživanje v gorah, v naravi, v njeni zimski tišini in samoti – to pa menda znamo tudi punce, morda celo bolj, saj je vedno veljalo, da smo bolj čustvene in smo torej za te vrste užitke bolj dojemljive.


Pogled na Jadransko morje s pogorja Gran Sasso

Drugič, za turno smučanje je veljalo, da zahteva precejšnjo vzdržljivost, tako fizično kot psihično. Psihična vzdržljivost je bolj stvar karakterja in ne spola, kar pa se fizične vzdržljivosti tiče, si jo pridobiva vsak po svoje, predvsem pa si tudi vsak išče sebi ustrezne cilje, lahko je to vzpon in smučanje z »domačega« kuclja ali pa spust po zahtevni grapi ali osvojitev visoke gore. Priznajmo si, za uživanje v zimski idili niso vedno potrebni ekstremni cilji, velikokrat nam srce zaigra v globokem pršiču na dobro znanem in že večkrat obiskanem cilju.

Glede na to, da je - kot smo ugotovili - turno smučanje fajn in da se najde turni smuk, ki je primeren tako za fizično pripravljene dobre smučarje kot tudi za manj pripravljene, je samo po sebi razumljivo, da se je v zadnjih desetletjih močno povečalo število turnih smučarjev, med njimi pa je tudi vse več punc.


Vzpon po ledeniku Brenay (Haute Route)

In fantje so pravzaprav lahko zelo veseli, da lahko na turah srečajo čedalje več punc. Pa poglejmo, zakaj.

Res je, da smo punce drugačne od fantov in se pogosto lotevamo reči na drugačen način, kar pa ni vedno slabo z vidika turnega smučanja. Splošno mnenje sicer je, da smo šibkejše, kar ponazarja dobro znani stavek »ne obnašaj se kot baba«. Morda pa včasih »obnašati se kot baba« ni slaba reč, predvsem kadar brezglavo izzivaš naravo, ko želiš na vsak način doseči zastavljeni cilj iz nekega, le moškemu egu znanega razloga. »Obnašati se kot baba« včasih dejansko pomeni obnašati se pametno, pa če nam fantje to priznajo ali pa ne. Verjetnost za napako v želji po samopotrditvi je v ženski družbi verjetno manjša.

Ena najlepših reči v hribih je tudi ta, da lahko deliš svoja doživetja s tistimi, ki so ti blizu, da jih kasneje podoživljaš in načrtuješ nova. Zato je najlepše, če lahko zahajaš v hribe in seveda turno smučaš s svojim partnerjem. Ima pa to tudi dodatne prednosti – velikokrat opazujem fante, katerih punce niso turne smučarke in te čudaške dejavnosti tudi ne razumejo oziroma niti ne želijo razumeti. Ti fantje se na after pivu nervozno presedajo, gledajo na telefone in se jim v bistvu mudi domov, kjer jih (predpostavljam) čaka nejevoljna punca s spiskom reči, ki jih mora (za kazen, ker si je vzel dan »frej«) postoriti naslednji dan, ko so ostali prijatelji že dogovorjeni za novo turco. Ja, precej bolj praktično je, da se punca navduši nad turnim smučanjem in skupaj spijeta tisto tako dobro after pivo in delata načrte za naslednji dan. Vsi ne ravno zabavni spiski opravil lahko vedno počakajo na deževen dan.


Col d'Argentiere (F)

Punce smo brez dvoma vnesle v turno smučanje tudi nekaj novosti, na katere naši fantje do sedaj sploh pomislili niso, kar pa ne pomeni, da jih zdaj ne sprejemajo. Na primer turnosmučarska moda – opazno se je povečala barvitost na »turnosmučarskih pistah«, kar vsekakor izboljša kvaliteto oziroma predvsem všečnost fotografij, ki jih naredimo na turah. Lahko bi rekla celo takole – punce so vnesle barvitost v turnosmučarsko modo, fantje pa tej barvitosti poslušno sledijo in morda celo malce pretiravajo….

Turno smučarsko osamosvajanje punc je prineslo tudi druge novosti, proizvajalci turnih smuči in čevljev so začeli izdelovati ženske modele, kar je bilo pred desetletji še povsem nepredstavljivo. Ne le, da ni bilo turnih smuči, kaj šele, da bi bile na voljo ženske turne smuči. Po vsem svetu so organizirani razno razni ženski turno smučarski kampi, ki se jih seveda udeležujejo izključno punce in kjer se menda poleg ostalih turno smučarskih znanj krepi tudi njihova »šefovska« oziroma vodniška veščina. Ali se tega lahko veselijo tudi fantje, pa je seveda že drugo vprašanje….


Smuka po spomladanskem srencu je res užitek

Če se spomnim malce še svojih začetkov pred več kot tridesetimi leti – sledila sem svojemu »vodniku«, spraševala nisem kaj dosti, kam in kako, niso me skrbele plazovne razmere, tudi vreme ne, saj je o tem tuhtal moj vodnik in brezpogojno sem mu zaupala, vsako predlagano turo sem sprejela brez ugovorov, ker »saj on najbolje ve« in če so bile razmere zanič, se nisem pritoževala, saj mi na pamet ni padlo, da bi lahko kje drugje bile razmere super in da je bila izbira slaba. Ker je bila obiskanost hribov v tistih časih precej manjša kot je sedaj, je bilo pogosto potrebno utirati prvo gaz, kar sem z veseljem prepustila svojemu »vodniku«. Ker mi je turno smučaje zelo hitro »zlezlo pod kožo«, sem kmalu začela tudi sama načrtovati ture, spremljati razmere in vreme, kar je prineslo nekaj več »dinamike« v najino turno smučarsko planiranje. Kadar je le možno, se odpraviva z Mišotom na turo skupaj, če pa to ni mogoče, pa grem na turo tudi povsem sama. Prav super je občutek, da zaupam sama sebi, da nimam težav z izbiro ustreznega cilja in da me tudi nihče čudno ne pogleda, ko sem sama samcata nekje sredi zasneženih hribov.


Vrh Strmali


barbara


Prispevek objavljen: četrtek 27.julij 2017 -19:24
Zadnji popravek: četrtek 27.julij 2017 - 19:47

Komentarji
 

***pico
3.233.242.67
182261 (97455,34539,50267)
1835 (1004,351,480)